Πρόληψη και αποκατάσταση

Η ηλεκτρική διέγερση των μυών, γνωστή και ως νευρομυϊκή ηλεκτρική διέγερση, αναγνωρίζεται ως κορυφαία στον τομέα της φυσιοθεραπείας χάρη στην αποδεδειγμένη επιτυχία της. Για όσους προσπαθούν να ξεπεράσουν τον οξύ ή χρόνιο τραυματισμό, το EMS σε όλο το σώμα μπορεί να προσφέρει τα ίδια οφέλη με την παραδοσιακή φυσιοθεραπεία, όταν ενσωματωθεί στο πλαίσιο ενός προσεκτικά διατυπωμένου προγράμματος που αποσκοπεί στη διευκόλυνση της αποκατάστασης.

Μερικές από τις πιο συνηθισμένες περιοχές που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία σε άτομα όλων των ηλικιών περιλαμβάνουν το λαιμό, την πλάτη, τα γόνατα και τους αστραγάλους. Η στοχοθετημένη εκπαίδευση των μυών και οι μυς γύρω από τις αρθρώσεις μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο και να λειτουργήσει ιδιαίτερα καλά στην ενίσχυση των επιβαρυμένων περιοχών.

Ένα άλλο μοναδικό πλεονέκτημα του EMS σε όλο το σώμα είναι η επίδραση “χαλάρωσης σώματος”, στην οποία χρησιμοποιούνται διαφορετικές συχνότητες και παραμέτρους (παρόμοιες με εκείνες που χρησιμοποιούνται για τη φυσική θεραπεία) για την προώθηση της ανάκαμψης, με τρόπο παρόμοιο με ένα βαθύ μασάζ.

Για τους ασθενείς που πάσχουν από οσφυϊκές παθήσεις, πολλαπλές πανεπιστημιακές μελέτες απέδειξαν την αποτελεσματικότητα του EMS στην πρόληψη και στη θεραπεία. Η σπονδυλική στήλη γίνεται πιο σταθερή με την ενίσχυση των μυών γύρω από την κοιλιά ενώ οι μυϊκές ανισορροπίες εξομαλύνονται δημιουργώντας έναν ισχυρότερο κορμό και μέση.

Οι στατιστικές

  • Στο 88% των ατόμων μειώθηκαν δραματικά τον πόνο στην πλάτη τους. Η συχνότητα και η διάρκεια του πόνου μειώθηκαν κατά 80%.
  • Το 40% των συμμετεχόντων δήλωσαν σταθερό πόνο στην πλάτη κατά την έναρξη των μελετών, ενώ μόλις το 9% μετά από έξι εβδομάδες EMS.
  • Ο πόνος εξαλείφθηκε τελείως στο 44% των ασθενών με χρόνιο πόνο.
  • Η διάρκεια του πόνου στην πλάτη που προκαλείται από καθημερινή δραστηριότητα, π.χ. βαριά ανύψωση, περπάτημα, κάμψη, βαριά σωματική εργασία, αθλητισμός, οδήγηση ή κάθισμα για πολύ χρόνο, βελτιώθηκαν έως και 30%.

Πηγή: Πανεπιστήμιο του Bayreuth (Boeckh-Behrens / Vatter 2003, Boeckh-Behrens / Walz / Niewöhner 2003, Boeckh-Behrens / Sebelefsky / Grützmacher 2002, Boeckh-Behrens / Stötzel / Benner 2003).

X